dinsdag 19 juli 2011

Rijsttaart, met zelfgemaakt deeg!

Na de pancakes van vanmorgen heb ik deze namiddag deze rijsttaart nog gemaakt.
Wat 'n werk voor zo'n taartje ... Nu lust ik zelf geen rijsttaart maar ze riekt wel heerlijk :) (vrij naar 'n recept van Roger Van Damme).
Ingrediënten
Deeg
10 gr verse gist
80 gr volle melk
160 gr bloem
1 eidooier
Snufje zout en peper
40 gr verse roomboter
Rijstpap
250 gr kokosmelk
250 gr volle melk
2 takjes verse munt
1 stengel citroengras, in fijne stukjes gesneden
2 gedroogde limoenblaadjes
1 mespunt kaneel
Zeste van 1 limoen
85 gr rijst
1 vanillestokje, uitgeschraapt
75 gr suiker
Banketbakkersroom
500 ml melk
125 gr suiker
1 zakje puddingpoeder van 50 gr
1 eierdooier
1 vanillestokje uitgeschraapt
Bereidingswijze
Deeg
Leg de bloem in een torentje en maak er een kuiltje in. Maak de melk lauw-warm, los hierin de gist op en giet in het kuiltje. Doe de eidooier in het kuiltje en meng langzaam door de melk. Vermeng het ei/melkmengsel beetje bij beetje met de bloem. Begin het deeg te kneden wanneer het stevig genoeg is. Doe er zout, suiker en boter bij en kneed verder tot een soepel deeg.
Rol het deeg tot een bolletje, dek af met een theedoek en laat 10 minuten. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 2,5 mm dikte. Leg voorzichtig in een ingevette taartvorm, dek af met een theedoek en laat rusten in de koelkast.
Rijstpap
Breng de kokosmelk en melk aan de kook, zet het vuur af en doe alle kruiden erin. Laat dit zeker 20 minuten trekken. Zeef de melk, voeg de rijst en het vanillemerg toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en kook 10 minuten zachtjes door. Blijf steeds roeren om aanbakken te vermijden.
Haal de pan van het vuur als de rijst zacht is, doe de suiker erbij en roer om. Giet de rijstpap in een koude kom, dek af met plasticfolie (zorg ervoor dat de plasticfolie het mengsel raakt) en laat afkoelen in de koelkast.
Banketbakkersroom
Meng het puddingpoeder met de suiker, een flinke scheut melk en de eidooier. Breng de rest van de melk met het vanillestokje en het uitgeschraapte merg aan de kook. Draai het vuur lager wanneer de melk opkookt en haal het vanillestokje eruit. Giet een beetje warme melk bij het eimengsel en meng goed. Giet daarna het eimengsel bij de rest van de warme melk en klop op een zacht vuur tot een dikke pap. Giet het mengsel in een koude kom, dek af met plasticfolie (zorg ervoor dat de plasticfolie het mengsel raakt) en zet in de koelkast.
Afwerking
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de taartbodem uit de koelkast en verwijder het overtollige deeg door even met een deegrol over de rand van de taart te gaan. Roer 1 ei en 200 g banketbakkersoom door de rijstpap en vul de taart hiermee. Klop een ei los en strijk de taart hiermee in. Bak 35-40 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten