zondag 17 juli 2011

Boules de Berlin of Berlijnse Bollen naar 'n receptje van Roger Van Damme

Vandaag heb ik iets gemaakt wat ik nog nooit gemaakt had ... Berlijnse Bollen.
Roger Van Damme was deze aan het maken vanmorgen op Njam Tv en ik dacht, dat moet ik zelf proberen.
Helemaal niet zo moeilijk en heeeeeel lekker moet ik zelf zeggen.

Ingrediënten
Deeg
35 gr verse gist
225 gr volle melk
500 gr witte bloem
1 eierdooier
1 vanillestokje, uitgeschraapt
50 gr suiker
9 gr zout
75 gr roomboter
Banketbakkersroom
100 gr volle melk
3 eierdooiers
45 gr puddingpoeder
125 gr suiker
400 gr volle melk
1 vanillestokje, uitgeschraapt
Bereidingswijze
Deeg
Los de gist op in de melk die je lauw hebt gemaakt. Goed roeren tot de gist helemaal opgenomen is.
In je keukenrobot de overige ingrediënten doen, samen met het gistmengsel, maar het zout hou je nog even achterwege.
Dit mengsel al vijf minuten goed laten kneden, zout toevoegen en nog tien minuten laten kneden.
Rol het deeg op tot 'n bolletje en laat 'n dertigtal minuutjes rijzen, wel afdekken met 'n zuivere handdoek!
Banketbakkersroom
De eierdooiers loskloppen met de melk en hieronder het puddingpoeder mengen.
Als dit allemaal goed gemengd is, de suiker toevoegen en goed opkloppen tot je 'n mooie homogene massa krijgt.
De melk samen met het uitgehaalde vanillestokje en het vanille-merg aan de kook brengen.
'n Paar lepels van dit mengsel doe je bij het eiermengsel en daarna breng je het eiermengsel over in het melkmengsel.
Op 'n laag vuurtje goed laten koken tot je 'n mooie dikke banketbakkersroom krijgt.
In 'n glazen kom doen en afdekken met huishoudfolie.
Afwerking
De lucht uit het deeg kloppen en van de deegmassa, stukjes van 50 gr afdoen.
Je haalt er ongeveer 'n zestiental uit deze hoeveelheid.
De stukjes mooi opbollen en zeker nog 'n anderhalf uur laten rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
De friteuse voorverwarmen tot 150 graden.
De bolletjes ongeveer 'n vijftal minuutjes laten frituren, 'n dikke twee minuten aan elke kant.
Laten uitlekken op keukenpapier.
De banketbakkersroom nog eens lopkloppen.
Als de bolletjes goed afgekoeld zijn, doormidden snijden en opvullen met de banketbakkersroom (met een spuitzak is dit het makkelijkst) en afwerken met poedersuiker.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten